pondělí 14. ledna 2013

Letní alej, pastel – The Summer Alley in pastel


watercolor and pastel

Už několik dní (týdnů) jsem měla neodbytný pocit, že potřebuji být sama a soustředit se na tvorbu a náměty a přemýšlet - tak jsem si o víkendu dopřála ten luxus, že jsem byla ve svém mimodomovském ateliéru v sobotu i v neděli. Bez pocitu viny nebo myšlenek, jestli je to sobecké či nikoliv... Musím říct, že mi to prospělo. Uklidnila jsem se a soustředila jen na sebe...V mém domácím ateliéru totiž budu muset vyvěsit cedulku „Nerušit, tvořím“, protože když je maminka na dosah, je pořád co řešit....Pokud chci nerušeně tvořit musím odjet z domu....Takže: namalovala jsem něco nového, dokončila rozpracovanou studii, nafotila jsem nové zátiší, nakreslila něco do skicáku, takže se o to teď můžu podělit s Vámi.
Tady je můj dokončený obraz, který je vzpomínkou na jedno léto na Kanárských ostrovech, na ostrově Tenerife. Dlouho byl tento obraz ve stadiu studie namalované akvarelem. Teď jsem ho dokončila pastely. Bylo pro mě zajímavé malovat obrázek, kde je tolik zelené barvy – ona totiž zelená není vždy jen zelená a zjišťovat, které barvy použít byla docela zábava. Nakonec jsem kromě odstínů zelené, použila i žlutou, oranžovou, modrou, fialovou....
Přeji Vám úspěšný týden a nenechte se rušit při bohulibé činnosti, ať už je to cokoliv :-D!!!

I have had a persistent feeling for a few days (weeks) that I need to be alone and focus on creating and motives and thinking, so I have afforded myself the luxury of being in my outside studio both on Saturday and Sunday. Without any feelings of quilt and thoughts if it´s selfish or not...I have to say it worked. I have calmed and focused on my own thoughts..
In my home studio I will have to hang a signs  „Don´t disturb I am painting“, because when mummy is reachable there´s always something to solve....When I´d like to create or only think without disturbing I have to go out from home.
 So I have painted something new, finished a study, made photos of new still lifes, drawed to my sketchbook and now I can share it with you.
Here is my finished painting. It´s a memory of one summer holiday on the Canary Islands, Tenerife Island. This painting was in the stage of watercolor study for a long time. Now I have finished it with pastels. It was interesting to paint a picture with a lot of greens – because green is not always green :) – and to find out what color I have to use was fun. Finally I have used besides the shades of green color – the yellow, orange, blue and purple....
I wish you a succesful week and don´t let others disturb you during your activities, whatever it is :-D!!!


8 komentářů:

  1. dear Marcela
    thank you very mutch for your lovely comments.I am happy that i find you-)))
    this painting of forest is sooooooooo beautiful!!!
    And of course the cat!!!I love cats very mutch(i have 5)
    kisses from Greece
    Christa
    i want to write more,but my english is..hm..hm...bad-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Christa, thank you for your nice comment!! I have had 3 cats but before xmas one of my old cats unfortunatelly died. Now I have two - one cat you know from my blog and the other cat is an old cat man who doesn´t like to take photos of him and present him on web :-D. I have to train my english too, so the best way is to communicate :). Have a nice day!!

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Victoria, I accidentaly deleted your very nice comment while I wanted to answer it and I am sad about it. I am so glad you have found so much beauty in my painting, your words very pleased me!! Thank you for you visit and have a lovely day!!

      Vymazat
  3. Ten dokončený obrázek je nádherný, to odříznutí se od světa za to stálo, není si co vyčítat :).
    Zajímavé zjištění, že zelená není vždy zelená, to mě nikdy nenapadlo :).

    OdpovědětVymazat
  4. Tvoříš nádherné obrazy :)
    Taková čistota pastelu... ach ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za moc milý komentář :). Moc mě potěšil!!

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a komentáře!
Thank You for your visit and comments!