pondělí 3. prosince 2012

Žlutá lilie - Yellow Lily



Někdy se sama sebe ptám, pod vlivem únavy či okolností, proč se stále o něco snažit. Nejspíš to také znáte, člověk přijde domů po práci a už vidí další práci, kterou musí udělat doma – uvařit, uklidit, vychovávat nezbedné teenagery, řešit finanční záležitosti, vztahy v širší rodině....atd a pak padá v deset večer do kómatu v peřinách, aby se zase v šest hodin ráno vzbudil a začalo to vše nanovo. Do toho přijde nemoc vaše či člena rodiny a je vymalováno. Jsme utahaní každodenní šedí. Kde pořád hledat energii a inspiraci pro každý den?  Sednout  a  kreslit si po všech celodenních starostech mi někdy připadá jako nehorázný luxus, na který nemám peníze (řečeno obrazně :). Ale přesto se pořád snažím. Snažím se kvůli sobě, ale snažím se také kvůli všem, co si přečtou můj blog nebo si jen prohlídnou obrázky. Pořád si říkám, že i kdyby to potěšilo byť jen jednoho člověka, má to smysl. Čas od času přijde pěkný komentář či pochvala a člověk má zase pohonnou hmotu k jízdě...
Proč se tedy pořád snažit? Když jsem přemýšlela na touto otázkou, našla jsem jedinou odpověď: Abychom si udělali život hezčí. Abychom měli pocit, že nejsme jenom křečci v pomyslném kole a běžíme a běžíme a kolo se točí a točí. Abychom se potěšili, když se proti nám všechno spikne, když děti zlobí a dojdou peníze..
Většinou si člověk řekne:  může být ještě hůř, ale v té chvíli musí hlavně vidět, že může být a bude i lépe. V takových chvílích dostávám zpětnou vazbu od mých obrazů. Vidím tu námahu, co mě stály a vidím, že to mělo smysl. Těší mě, že jsem se překonala a něco vytvořila.  Něco, na co se můžu podívat a co hned nezmizí – jako večeře nebo uklizený byt...A pokud už nejsem schopná komunikovat ani se svými obrazy, jdu a čtu si blogy ostatních výtvarníků či bloggerů a řeknu si, jo, má smysl se snažit - nejsem sama, kdo se snaží udělat život hezčí nejenom sobě... 
Dnešní kresba žluté lilie je kreslená pastelkami. Pastelky ke kreslení jsou fajn, byť mají pořád trochu cejch školní potřeby. Ale umělecké pastelky jsou opravdu výborné a dají se s nimi vykouzlit pěkné věci. Ačkoliv je žlutá lilie žlutá :), neznamená to, že se kreslí pouze odstíny žluté, je třeba přidat trochu oranžové, šedé, modré, kapku zelené a dost fialové, protože ta se se žlutou „kamarádí“...Na fotce se nedají tak dobře druhy barev rozpoznat, nicméně tam jsou.
Pozadí je kresleno kombinací světle modré, fialovorůžové a tmavě fialové...

.....žlutá lilie a modrá kočka :)
(yellow Lily and Blue Cat)

domácí ateliérové zátiší s Ešou
(home studio still life with Cat)

2 komentáře:

  1. So very beautiful..your lily is gorgeous, I love the softness of colors and gentle beauty it carries..full of harmony! and I love your cat! Magnificent!
    Victoria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Victoria, thank you for your nice comment!!!

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a komentáře!
Thank You for your visit and comments!