úterý 23. července 2013

Žena - uhel

Woman - charcoal
30x46 cm

Mezitím, co jsem zde uvedla dílo mojí dcery, jsem dokončovala v ateliéru svoji další práci. Po dlouhé předlouhé době jsem se opět pustila do figury. Musím říct, že inspirace ke mě přilétla právě při návštěvě dne otevřených dveří na SUŠ v Ostravě, kam jsme se vydali obhlídnout případné další působiště mé dcery.
Tam byla k vidění spousta velkých kreseb figur - studenti holt nemají nouzi o nejrůznější modely :)..
Moje figury a jejich pomálu jsou většinou velmi stylizované - např. Ležící či Afrodité a tak jsem chtěla nakreslit něco méně stylizovaného a více živého, ale tak, aby to stále mělo atmosféru. Jestli se mi to povedlo, můžete posoudit Vy. Toto je první obraz z plánované série Žena. Rozhodla jsem se kreslit uhlem. Uhel mám docela ráda, ale při této kresbě jsem objevila limity v našem vzájemném vztahu :-). Uhlem se nedá prostě vrstvit a tak, když jsem byla spokojená s kresbou jsem ji musela v  určité fázi zafixovat, abych mohla dokončit některé detaily a lépe prostínovat místa, která jsem chtěla. Mnohem raději prostě pracuji s pastelem, takže už teď jsem rozhodnutá příští obraz ženy kreslit pastelem - jestli bude černobílý nebo barevný zatím nevím....
Každopádně mě tato práce moc bavila, občas je třeba odskočit si od kytiček i k jiným tématům :-)
Krásný den Vám přeje eM!


16 komentářů:

  1. to je krása :) já prostě nemám.výtvarný talent, asi proto si to kompenzuji.focením :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Hani!! Každopádně, i když třeba nemáš kresličské vlohy, tak i na focení musíš mít dobré oko a focení Ti jde moc dobře :-) - já to výtvarno už od focení ani neodděluju - u mě je to spojená nádoba :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky moc Lio, tak to jsem ráda, že to na Tebe takto působí! :)

      Vymazat
  3. Ach, má milá eM, Ty jsi geniální. Ať už obdivuju tvé fotky z ateliéru, Tvé nadání a to, co svými šikovnými pacičkami vytváříš nebo ať už se mi líbí Tvoje domácí zvířectvo (měla jsem podobnou kočičí přítelkyni jako je Eša), tak mě vždycky moc potěšíš a pohladíš (je to tu u Tebe zkrátka pastva pro oko i pro duši a to nepočítám ty překrásné komentáře, které necháváš u mě)...a za to všechno Ti patří jeden velký, obrovský DÍK.
    Vivi :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vivi, já se úplně červenám od takové chvály. Zvlášť když chválí někdo, kdo je tak tvořivý, hravý a nadaný jako Ty. To mě opravdu zahřeje u srdce :-). Díky Ti moc za Tvou přízeň, protože si ji moc vážím a jsem moc ráda, že moje tvoření Tě těší, protože mě naopak moc těší Tvoje tvoření na Tvém blogu, který moc obdivuji a zase já si k chodím k Tobě pro potěchu oka a ducha....Já každopádně děkuji Tobě!!! MOC!! Je to pro mě velká motivace :)

      Vymazat
  4. wow...wow...wow!!!!What can i say?I am impressed!!!!A realy wonderful work from you.She is so beautiful with good details!!!
    Bravo eM!!!!
    Hugs and kisses-)))
    Christa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you very much Christa for your nice comment - it very please me :-)

      Vymazat
  5. Tleskám. Jsem unešená. Kochám se a jsem do toho tak zabraná, že jsem zapoměla pozdravit. :) Takové šoky tady, jen co se vrátím domů z dovolené :D. Myslíš, že by šlo od Tvého muže vyprosit dovolení, abych si tě mohla půjčit na chvíli domů. Mám totiž holou stěnu a moc se mi nedaří ji rozveselit. :) Odpust mi mojí drzost a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jane, tak to doufám, že sis dovolenou krásně užila a třeba uvidím i nějaké Tvoje krásné dovolenkové fotečky na blogu :-)....Díky moc, jsem tak ráda, že se Ti líbí, že zdravit ani nemusíš !)...Ale to víš, že by můj muž půjčil - když já maluju i stěny, když je to nutné :-). Dej mi vědět, co by se Ti tak líbilo....Tvoje drzost se mi líbí, řekla bych, že je to spíš rozvernost a to mám ráda :-D. Měj se moc krásně podovolenkově. Já teď dovolenkuju, tak jsem více mimo....

      Vymazat
  6. Je to skvělé :) Figuru nezvládám, ale o to víc si vážím prací ostatních. Uhel je velmi tvárný kreslící nástroj, mám ho rád (většinou s ním kreslím stromy, dodává jím opravdovost) :)
    Musím uznat, že jste mě tentokrát inspirovala Vy. Inspirovala k tomu, abych se na kresbu figury alespoň trochu podíval :) Závěrem musím znovu chválit, úžasné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Martine. A je mi potěšením, že jsem Tě inspirovala. Já taky moc figury nekreslím vlastně ani portréty :-), ale čas od času si řeknu, že je potřeba si trochu máknout a uskutečnit nějakou tu osobní výzvu :-). Jsem ráda, že se mi to podařilo a že se líbí - anatomie je totiž někdy pěkná potvora :-). Uhel mám taky ráda, ale musím říct, že tady mě opravdu potrápil :-)
      Díky a měj se krásně!!!

      Vymazat
  7. Asi se budu opakovat po ostatních, ale když ono k tomuto nádhernému dílu nejde nic říci než- nádherné! Líbí se mi ta atmosféra a já si prostě myslím, že uhel ti jde výborně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veri díky, moc mě to těší, jsem hlavně ráda, že jsem tam propašovala nějakou tu atmosféru, i když to nebyl prvotní záměr (možná spíše podvědomý:), hlavně jsem chtěla udělat tu figuru :-) A jsem ráda, že teda i ten uhel nakonec vyšel. Díky a měj s krásně!

      Vymazat
  8. Báječné a elegantní, z kresby mám nádherný pocit, musím se na ni pořád dívat.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Anet, opravdu mě těší, když čtu, že kresba vzbuzuje tak pozitivní pocity a láká oko k dívání :-). Měj se hezky!

      Vymazat

Děkuji Vám za návštěvu a komentáře!
Thank You for your visit and comments!