čtvrtek 30. ledna 2014

Žena v rámu - pastel

Přeji hezký den,

po nějaké době Vás zase pozvu do svého ateliéru.
Už nějakou dobu jsem pracovala na figuře, jejíž skicu už jste tady jednou mohli vidět v listopadu. Tentokrát jsem se konečně pustila do samotného obrazu.
Obraz je ze série "Žena" a nazvala jsem ho "Žena v rámu" (Woman in the Frame) a když se mě zeptáte proč, tak vlastně ani nevím :-) - názvy obrazů přicházejí někdy prostě samy......

Žena v rámu, 40x50 cm

První obraz z této série jsme kreslila uhlem, ale jasně jsem cítila, že mě toto médium omezuje a nedokážu dobře některé nuance a technické záležitosti, které přináší malba figury vystihnout a zpracovat tak, jak bych chtěla. A tak nikoho nepřekvapí, že jsem opět sáhla po mém starém dobrém suchém pastelu, protože s ním se mi pracuje prostě nejlépe - dobře se mi stínuje, modeluje, vrství............prostě dělá, co mu řeknu :-).
Zvolila jsem monochromatické barevné ladění, takže jsem malovala pouze čtyřmi odstíny šedé a bílým pastelem.
Myslím, že toto ladění napomáhá právě i intimní atmosféře a určitým pocitům, které jsem chtěla vyjádřit.
A tak nějak doufám, že divák si v obraze nejde to své, čím ho oslovuje, i když to klidně může být odlišné od toho, co cítím k obrazu já.


Hrozně mě baví číst v komentářích, když mi čtenáři a diváci píšou, jaké pocity v nich mé jednotlivé obrazy vzbuzují. Je to hodně zajímavé a já si i díky tomu třeba uvědomím  některé věci, které jsem na vědomí  neměla...je to prostě taková příjemná a zajímavá zpětná vazba.....
Protože pro mě jako tvůrce je dívat se na své obrazy jako dívat se do zrcadla a víte, jak to někdy je, člověk je příliš subjektivní a nedokáže se od pozorovaného objektu odpoutat - podívat se na něho jakoby zvenčí - toto dost dobře nejde právě ani s obrazy.

Původně jsem vlastně chtěla pokračovat v malbě krajin, ale neměla jsem důkladně promyšlenou techniku, kterou by bylo nejvhodnější použít, byla jsem nejistá i co se týče volby barev a jasně jsem cítila, že obraz potřebuje v mé hlavě dozrát......A uzrál asi právě mezitím, co jsem se plně soustředila na figuru ženy. Když jsem ji dokončila, tak jsem už začala pomalu skicovat budoucí krajinu...


Pidi ateliérové zátiší :)


Při práci se suchým pastelem, je dost nutné dobře ošetřovat ruce, protože hodně vysychají a kůže má tendenci praskat, ale zas si člověk nemůže moc zamastit ruce, aby "nezmastil" celý obraz :-). 
Proto je krém na ruce v ateliéru nutnost. Chtěla jsem zkusit také pracovat v tenkých rukavicích, abych ruce a především prsty ochránila, ale vůbec to není ono - ten jemný cit, jak regulovat tlak na papír, jak rozmazat prášek atd. ten má prostě člověk opravdu v prstech a dokážu ho předat na papír jedině bez bariér (bez rukavic). Pastel si prostě žádá můj bezprostřední dotyk a upřímně, tuto techniku miluju právě proto, že se obrazu můžu jemně dotýkat a nestojí mezi námi štětec :-)))


Nad odpočinkovou částí visí "Nebe v plamenech" .-)


Obrazy, které mi dělají společnost v ateliéru.......

.....ono vůbec s nabídnutím obrazu k prodeji je to zvláštní. Jako tvůrce potřebuji přestřihnout pupeční šňůru, která mě spojuje s obrazem - někdy to trvá hodně dlouho, někdy krátce a někdy nejsem schopna dát obraz k dispozici vůbec. Něco jiného je, když člověk už od začátku maluje pro něho - tudíž na zakázku.
S volnou tvorbou je to ale mnohem těžší :-)
Hodně dlouho trvalo, než jsem se odhodlala nabídnout k prodeji první obraz z této série "Sedící žena", ale uzrál čas a namalováním jejího "druhého dílu" se to asi uspíšilo....
a v tomto případě už je pupeční šňůra přestřihnutá a jsem připravená "své dítě" poslat do světa....:-)
Jestli někdy bude na prodej Žena v rámu, to ví momentálně jen moje Múza anebo Bůh malování :-).
Tento obraz se tedy už brzy objeví na mém eshopu na fleru.


"Sedící žena", 30x45 cm

Tak snad se vám "virtuální tour" po mém ateliéru líbila, budu se těšit na vaše komentáře a přeji vám pěkný den!!!

11 komentářů:

  1. Ježiš, to je všechno tak krásný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, díky moc, udělalas mi velkou radost :-D!

      Vymazat
  2. To je nádherné. Jsi to ty?
    Jsou krásně, intimní, ale ne plánovitě sexy. Líbil by se mi takový obraz do ložnice, kdybych na něm byla já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak asi nemá smysl zatloukat, co !-D Jsi velice pozorná Marti! Jo jo......
      Jsem ráda, že se mi to povedlo ta intimita, přesně jak píšeš - prvoplánové věci mě moc nebaví, líbí se mi když je v tom nějaké tajemství a není všechno "odkryto" :-). Každopádně Tobě by to moc slušelo, určitě řekni mužovi ať Ti udělá podobnou fotografii, když je ten fotograf půjde mu to moc dobře :-D

      Vymazat
  3. Zdravím :-)
    Obraz ženy je nádherný, to světlo a stín je zaznamenán fantasticky a ta intimnost je velmi příjemná. Obraz ve mě vyvolává neuvěřitelný pocit klidu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anet děkuju moc za tak krásný komentář, jsem moc ráda, že se Ti obraz líbí a hlavně, že v Tobě vyvolává příjemné pocity! To je největší odměna pro tvůrce :-)

      Vymazat
  4. Precizní jako vždy :-) To stínování je bomba!

    OdpovědětVymazat
  5. Wow!! Exquisite beauty...this is so magnificent! Your woman is full of poetry..power..softness and emotions!! I love all of your art hanging up..stunning..and your pink landscape..gorgeous!
    Wonderful works!
    Victoria

    OdpovědětVymazat
  6. Moje drahá Eminko, je to úchvatné jako vždy. Promiň mi, že se musím opakovat, ale nedá mi to. Moc bych tě chtěla mít doma :)
    Janie

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za návštěvu a komentáře!
Thank You for your visit and comments!